Buurtevent met digitale insteek
Een buurtevenement biedt veel mogelijkheden om digitale oefenkansen aan te bieden. Het is een makkelijke manier om een breed publiek te bereiken en er komen ook mensen naartoe die niet spontaan naar een computerles of digidokter zouden komen.
​
Buurtevenement in wijk Rodenburg
​
Als aftrap van het project Digitaal Inclusieve Wijk in de wijk Rodenburg in Kortrijk organiseerden we een buurtevenement: "Rodenburg gaat sociaal digitaal"
Het doel was om de buurtbewoners samen te brengen voor ontmoeting en hen laagdrempelige digitale activiteiten aan te bieden.
​
Dit evenement ging door in het wijkschooltje waar we de speelzaal gebruikten om er een bar en tafeltjes te installeren, en daarnaast ook diverse stands met een digitale focus: een gamehoek voor de jongeren, een stand met informatie rond een online buurtplatform, ontmoeting met de digitale brugfiguur.
​
​
Doorheen de namiddag hadden we een aanbod van diverse workshops rond concrete digitale thema’s.
Voor elk wat wils: zowel voor de beginnende smartphone-gebruiker als voor personen met enige digitale kennis.
​
We spraken ook vrijwilligers uit de buurt aan, en daardoor werd het nog meer een activiteit voor en door de buurt.
​
Het doel was vooral dat het leuk zou zijn en dat het digitale een gespreksonderwerp zou zijn. Jong en oud kunnen op deze manier van elkaar leren.
Variaties op deze actie
​
-
aanhaken bij een bestaand evenement, bvb. een buurtfeest, en hier digitale activiteiten aan toevoegen.
-
De variaties zijn eindeloos, afhankelijk van je locatie, publiek, interesses en talenten van je vrijwilligers, etc.
​
Succesfactoren/interessante samenwerkingen
​
-
Maak gebruik van geëngageerde wijkbewoners en hun netwerk als ambassadeur voor je activiteit en als helpende handen tijdens het evenement.
-
Door leuke digitale gadgets of middelen in te zetten, kan het pleziergehalte van digitale middelen aandacht krijgen. Bijvoorbeeld: een leuke foto maken met gebruik van een green screen, een eenvoudig spelletje spelen in VR.
​
Wij hebben bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van Mentimeter om de bewoners de vraag te stellen: "Wat betekent je wijk voor jou? Omschrijf Rodenburg in 1 of 2 woorden"
Deze vraag werd geprojecteerd op de muur en doorheen de namiddag kwamen er antwoorden bij, een soort levend decor zeg maar.
Uiteraard werd de nodige hulp geboden aan wie dit nodig had.
Door de vraag op deze manier te stellen, werd een digitale oefenkans geboden en was er opening voor een gesprekje hierover.