Hardware is duur en veroudert snel; twee goede redenen om materiaal te delen. Een uitleendienst is een kostenefficiënte manier om wijkorganisaties tijdelijk van digitaal materiaal te voorzien voor e-inclusieactiviteiten.
​
Digitale Uitleendienst in Gent
District09, de ICT-partner van Stad Gent, leent gratis hardware uit aan organisaties, diensten en scholen, voor kortlopende activiteiten die Gentenaars helpen om hun digitale vaardigheden te vergroten, zoals een mediaweek op school, een Digicafé, een lessenreeks voor senioren, een digitale doeweek bij een organisatie...
​
Er zijn laptops, tablets, randapparatuur en educatieve materialen ter beschikking. De maximale ontleentermijn is 12 weken per kalenderjaar, in periodes van 1 tot 3 weken.
​
Hoe werkt het?
Ontlenen verloopt als volgt:
​
-
De ontlener vraagt materiaal aan via digitaleuitleendienst.gent.be.
-
District09 checkt of de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en keurt de aanvraag goed.
-
De ontlener haalt het materiaal op en doet de activiteit.
-
De ontlener brengt het materiaal in goede staat terug.
-
District09 reset het materiaal na elke ontlening.
Wat heb je nodig?
​
In de eerste plaats natuurlijk de hardware die uitgeleend wordt. Voorzie ook elke 4-5 jaar budget om toestellen te vervangen.
​
Locatie waar het materiaal afgehaald en teruggebracht wordt. Hier voorzie je best ook afsluitbare kasten om de toestellen te bewaren, en plaats om het materiaal te resetten.
Een systeem om ontleningen bij te houden. Hoe uitgebreid dit moet zijn, hangt af van het aantal toestellen dat je uitleent.
Je kan al starten met een 20-tal laptops en/of tablets waarvan je de ontleningen bijhoudt in een Excel-sheet. Als je (veel) meer toestellen in de uitleendienst hebt, dan is het handig dat de software controleert of iets niet 2 keer ontleend wordt in dezelfde periode, en waarin je snel kan zien of materiaal al dan niet teruggebracht of beschikbaar is.
Als je heel veel toestellen hebt, dan gebruik je best een uitgebreidere tool om de ontleningen te managen, idealiter met een webwinkel-systeem waarmee mensen zelf een ontlening kunnen ingeven. De webtool van Gent vind je hier: digitaleuitleendienst.gent.be
​
Hoeveel toestellen?
Hoeveel materiaal je best voorziet, hangt af van het aantal potentiële ontleners. In een grote stad zullen meer organisaties materiaal willen ontlenen dan in een kleine gemeente.
Hou er wel rekening mee: hoe groter het aantal toestellen, hoe meer mensuren nodig zijn om alles vlot te laten verlopen.
​
Zeker doen...
​
-
Reset de toestellen na elke ontlening zodat elke nieuwe ontlener een ‘proper’ toestel krijgt.
​
-
Maak een reglement en een ontleenovereenkomst op. Hieronder de versies van Gent:
​​
Voorbeeld van een leenovereenkomst
​
​
​
Reglement Digitale Uitleendienst Gent
​
​
​
-
Voorzie bij ‘niet-evidente materialen’ (bv. bluebots, VR-brillen) een handleiding en voorbeeldoefeningen.