Digitaal Inclusieve Wijk TOOLBOX
Van september 2019 tot september 2021 zochten de e-inclusiewerkingen van Antwerpen, Gent en Kortrijk naar wat er nodig is om alle buurtbewoners kansen te geven in de digitale wereld.
Hieronder vind je het resultaat, enerzijds een concept van een ideale 'Digitaal Inclusieve Wijk', anderzijds 28 praktijken als inspiratie om in je eigen gemeente of organisatie aan de slag te gaan.
​
Er is ook een fysieke versie van de toolbox. Gemeenten en organisaties kunnen die bestellen in de webwinkel van Mediawijs.
Op basis van onze jarenlange praktijkervaring zien we vijf grote pijlers om op wijkniveau aan te werken.
Klik op de afbeelding voor meer info.
Praktijken ter inspiratie
1. Gratis toegang tot digitaal toestel en internet
2. Hardware en internet thuis, met hulp op maat
3. Individuele begeleiding op openbare locatie
4. Workshops en lessen
5. Informele activiteit rond een digitaal thema
6. Digitale oefenkansen integreren in je werking
Digitale oefenkansen bij groepsactiviteiten
Elke organisatie die werkt met minder digitaal vaardige groepen, kan digitale oefenkansen integreren in haar werking. Bedoeling is niet om aparte activiteiten rond het digitale te organiseren, maar wel om af en toe een digitale prikkel in te bouwen in
bestaande activiteiten.
7. Coördinatie en communicatie
Noden van buurtbewoners in kaart brengen
Een onderzoek naar de noden en vragen van bewoners is een goede start voor het uitwerken van een visie en een strategie rond digitale inclusie. Het geeft zicht op dringende vormingsnoden of hiaten in het bestaande aanbod, en biedt handvaten om doelstellingen op langere termijn te bepalen.
Lerend netwerk in de wijk
Bij buurtgericht werken is het belangrijk om organisaties en diensten in de wijk op te hoogte te houden én mee te krijgen in het e-inclusieverhaal, ook diegenen die niet expliciet rond het digitale werken.
In Antwerpen verloopt dit via een ‘lerend netwerk’ op wijkniveau in de projectwijken.